Sanal Makine Nedir?

Hünkar HANÇER
2 min readMay 2, 2021

Sanal makine, çeşitli yazılımlar aracılığı ile fiziksel bir bilgisayarın veya sunucunun fiziksel olan bütün özelliklerine sahip olan ve bütün işlemleri yapabilme yetisine sahip bilgisayar sistemidir. Fiziksel makinenın donanım özelliklerine verilen kısıtlamalar dahilinde kullanabilen yazılımlara sanal makine denir.

Fiziksel makinelar, işlemci, bellek, ağ kartı, disk ve diğer donanım ürünlerine sahipdir. Bu ürünleri sanal makinelara istenilen seviyede paylaştırılır. Ayrı bir bilgisayar gibi davranmasına olanak sağlanmaktadır. Bir fiziksel makinenın üzerinde birden fazla sanal makine kurulabilmektedir. Şekil 1’de gösterildiği gibi, işlemci, bellek, sabit disk, ağ kartı gibi donanım ürünlerine sahip bir fiziksel makine sanallaştırma yazılımları (Xen, Vmware, Hyper-V vs.) kullanılarak bir çok sanal makinenin kullanımına olanak sağlamaktadır.

Şekil 1: Sanal Makina Sistemi

Kullanılan sanallaştırma yazılımlarının sahip olduğu yönetim ekranları ile sanal makine oluşturmak ve oluşturulmuş olan makinelerın donanım özellikleri revize etmek çok daha kolaydır.

Şekil 2’de örnek bir sanallaştırma yazılımının yönetim ekranı paylaşılmıştır. Fiziksel makinenın sahip olduğu tüm donanımı göstermektedir. Sol tarafta yaratılmış olan sanal makinelar görüntülenmektedir.

Şekil 2: XenCenter Konsolu

Sanallaştırmanın başlıca faydaları aşağıdaki gibidir.

  • Birden fazla makine kurulumunave yönetimine olanak sağlamaktadır.
  • Kullanılan sanallaştırma ürünleri üzerinde yapılacak bazı düzenlemeler ile , ihtiyaç halinde çok kısa bir sürede(4–5 dk) sanal makine kurulumu yapılabilmektedir.
  • Donanım maliyetini %50’ye varan oranda düşürebilmektedir.
  • Veri merkezi ölçeklendirme, raporlama, optimizasyon, yük dengeleme ve esneklik gibi konularda fayda sağlar.
  • Tek elden(merkezi) ve kolay yönetilme olanağına sahiptir.
  • Oluşturulan sanal makineların yedekleri kolaylıkla alınabilir. Bir sorun yaşandığında çok kısa bir süre içerisinde alınan yedek veya anlık görüntü(Snapshot) vasıtasıyla eski haline dönüş sağlanabilir.
  • Birçok işletim sistemi kurulumuna olanak sağlar(Linux,Windows, Mac vs.).

--

--