KUBERNETES NEDİR?

Hünkar HANÇER
2 min readMay 3, 2021

Kubernetes, Google tarafından GO programlama dili ile geliştirilmiş ve Cloud Native Computing Foundation tarafından da desteklenen mevcut konteyner haline getirilen uygulamaları dağıtmak, otomatik olarak deploy etmek, ölçeklendirme ve yönetimini otomatikleştirme gibi çeşitli işlemler ile yardımcı olan bir konteyner kümeleme aracı olarak karşımıza çıkar. Kubernetes, docker sunucu yönetimini ve fiziksel olarak bulunduğu ortamları düzenlemektedir.

Neden Kubernetes Tercih Edilir?

Docker’ın, standart sanallaştırmadan daha verimli olarak hizmet verdiğini belirtmiştik. Docker üzerinde birbirinden izole halde birçok konteyner kurulabililir ve konteynerlar üzerinde uygulamalar yer alabilir. Bu işlemler sanallaştırmadan farklı olarak hızlı ve bir o kadar da karmaşık hale gelebilmektedir. Bu konteynerları düzenleyebilmek için kubernetes kullanılmaktadır. Kubernetes ile konteynerları daha verimli kullanabilme imkanı verilmektedir. Kubernetes kuruluşların yeni uygulamaların devreye alınmasını kolaylaştırmasına, konteyner ve kaynak yönetimini sorunsuz hale getirmesine, yükseltme risklerini azaltmasına ve kapalı kalma süresini ortadan kaldırmasına yardımcı olabilmektedir. Uygulama bileşenlerini tek tek veya grup olarak ölçekleyebilir ve taşınabilir, bulut tabanlı uygulamaları destekleyebilmektedir.

Kubernetes Topolojisi

Kubernetes cluster bir yapıya sahiptir. Bu yapının iki önemli bileşenleri vardır. Bu bileşenler master ve worker(Node)’dir. Master cluster yapının beyni olarak tanımlanmaktadır. Cluster’ı yönetmek asıl görevidir. Worker ise master’a hizmete eden iş parçacıklarıdır.

Master
Kubernetes yapısında en az bir master olmalıdır. Birden fazla master yapılara ‘High Available Yapı’ denilmektedir. Masterlar üzerinde bir uygulama çalıştırılması tercih edilmez. Uygulamalar workerlar üzerinde çalıştırılırlar. Bu sayede workerlar yönetilebilir hale getirilmektedir.

Worker(Node)
Kubernetes’in iş yükünü gerçekleştiren birimlerdir. Worker’lerin içerisinde uygulamaların yüklü olduğu konteynerlar yer almaktadır. Her bir konteynera kubernetes sisteminde Pod adı verilmektedir. Podlar kubernetes sisteminde yer alan en küçük birimdir. Şekil 1’te görüldüğü gibi master altına cluster yapıda çalışan workerlar ve onları podları yer almaktadır. Podlar çok kolay ve hızlı bir şekilde kopyanabilir bir yapıya sahiptir.

Şekil 1: Kubernetes topolojisi

--

--